NLnetwerk | Houten vloeren en type hout gebruikt in de bouw
454
post-template-default,single,single-post,postid-454,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Houten vloeren en type hout gebruikt in de bouw

Houten vloeren en type hout gebruikt in de bouw

 Eco-vriendelijke houten vloeren

Wat is het dat hout duurzaam maakt en plaatst anderen op de lijst "niet kopen"? Om te beginnen is duurzaam hout legaal afkomstig. Er zit een kans aan dat hout afkomstig is van een bronnen die niet verantwoordelijk met het kappen van bomen omgaan.

Herbruikt hout

Geregenereerd hout is afkomstig van bronnen zoals oude pakhuizen, militaire gebouwen, ondergrondse pieren, ontmantelde huizen en zelfs boomstammen getrokken uit de bodem van rivieren waar ze op weg naar de molen zonk. Gewoonlijk is herbruikt hout duurder vanwege de extra arbeid die nodig is om het hout op te halen, schoon te maken, opnieuw te frezen als dat nodig is en de spijkers te verwijderen die nog in het hout zijn ingebed. Maar als u de prijs kunt betalen, is dit een van de meest milieuvriendelijke opties die beschikbaar zijn. Het voorkomt dat het hout gaat rotten of op een vuilstort terechtkomt, het vermindert de noodzaak om meer bomen te planten en te oogsten.

Geborgen houten vloeren

Veel bomen zijn op weg naar de afvalstroom omdat ze te "oud" of ziek zijn geworden, omdat ze (letterlijk) in de weg staan voor ontwikkeling, of omdat ze last hebben van stormschade, maar al deze bomen maken nog steeds goede planken.

Bamboe

Bamboe vervangt hout voor veel consumenten die zowel de schoonheid als de duurzaamheid van hout willen zonder de potentiële milieueffecten van het oogsten van bossen. De plantenvezel is van nature antibacterieel, waterbestendig en taai.
Bovendien is bamboe zo snelgroeiend dat het hardhoutbossen die decennia nodig hebben om te rijpen niet zal verminderen. Bamboe is 13% harder dan esdoorn en 27% harder dan Noord-rood eiken, terwijl het 50% minder uitzet en samentrekt.

Kurk

Kurk komt van de schors van de kurkeik, die veilig kan worden geoogst om de boom niet te beschadigen. In feite regenereert de schors binnen drie jaar om opnieuw te oogsten, waardoor het een bijzonder hernieuwbare grondstof is. Omdat het dicht en een beetje sponsachtig is, is kurk vooral goed voor kamers waar je veel kunt staan of wat geluidsabsorptie nodig hebt, zoals keukens en kelders. Je moet het beschermen tegen vervaging bij intens UV-licht, dus installeer het niet in een serre of voor een grote rij ramen. Kurk zet uit en krimpt in afhankelijk van de vochtigheidsgraad, dus zou het niet ideaal zijn in een meer tropische omgeving, maar daar heb je in Nederland natuurlijk geen last van. Ideaal dus!

Geen reactie's

Geef een reactie