NLnetwerk | Zonnepanelen en zonnecollectoren, wat zijn dat?
Zonnepanelen en zonnecollectoren I voor energie en warm water I voordelen en nadelen van zonnepanelen en zonnecollectoren
644
post-template-default,single,single-post,postid-644,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Alles over zonnepanelen en zonnecollectoren

Alles over zonnepanelen en zonnecollectoren

Bij steeds meer woningen, bedrijven en andere gebouwen worden zonnepanelen of zonnecollectoren geïnstalleerd. Zonne-energie is namelijk beter voor het milieu dan andere bronnen, en is daarbij ook interessant voor de portemonnee. Maar wat zijn zonnepanelen en zonnecollectoren precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn zonnepanelen?

Bijna iedereen heeft wel eens zonnepanelen gezien. Het zijn blauwachtige ‘platen’ die vaak op een dak of in een groot veld worden gezet. Dankzij het daglicht wordt er energie opgewekt die daarna binnen je woning of bedrijf gebruikt kan worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er geen directe zon nodig om energie op te wekken. Daglicht is genoeg. Daarom wordt er ook tijdens een bewolkte periode energie geproduceerd door de zonnepanelen, al is dit wat minder dan op een hele zonnige dag.

Het voordeel is dus dat ze het hele jaar door energie produceren, zelfs in de winter. Het nadeel is dat ze op dagen met weinig daglicht veel minder energie opwekken dan op een zomerse dag. Daarbij moet je in het begin investeren in de installatie, en zijn de panelen niet goedkoop. Gelukkig heb je dit na een aantal jaar terugverdiend dankzij het geld dat je op je energierekening bespaart. Uiteindelijk is het dus belangrijk om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren produceren geen energie, maar zorgen voor warm water. Er zijn verschillende technieken, maar bij de meest populaire versie loopt er water door vacuümbuizen die verwarmd worden door de zon. Dit warme water wordt naar de CV ketel gebracht en binnen de woning gebruikt.

Het voordeel is dat je CV ketel minder hard zal moeten werken, en je dus al snel veel geld bespaart. Het nadeel is dat je op dagen met weinig zonlicht een naverwarmer nodig hebt die het water extra verwarmt.

Geen reactie's

Geef een reactie